utorak, 8. prosinca 2015.

Zimski brancini na varalicu
Prehrambene navike i ponašanje brancina izravno su povezane sa staništem u kojem obitava. 

Vrlo dobro zna gdje se nalazi hrana te, kao vječni oportunista, kako će najlakše doći do nje. U lukama u koje dolaze ribarski brodovi na istovar svojega ulova, brancini će se zadržavati u blizini te najviše hraniti raznim ribljim otpatcima koje su ribari bacili preko palube čisteći mreže. Na terenima gdje nema toliko ribarskih brodica, brancini će se ponašati kao pravi lovci. Vrebat će u kurentu čekajući jata gavuna, bugvica ili druge sitne ribe koja se u jatima zadržava u priobalju a tu se daleko interesantnije i lovnije pokazalo varaličarenje, pogotovo za oblačnog vremena ili po noći. 

Sve se svodi na igru mačke i miša, tiho šuljanje uz rub mola te precizne zabačaje pod rubove parkiranih čamaca i bova vezanih debelim konopima. I gumice i vobleri poput SG Preyeva ili Sandeelova dobro love uz jedno pravilo- ako brancini grizu- obično udaraju u prvim zabačajima. Čim ribe samo prate varalice do pod noge, pustite poziciju neko vrijeme na miru da se „odmori i vratite se za koji sat s drugom varkom i probajte ponovo. Ako grizu, udarit će u prvom prolazu. Isto se odnosi i na ribolov površincima poput SG Preya.
 Varaličarenjem s obale u prosjeku grizu manje ribe od pola do kilogram težine ali na standardnim zimskim poštama pred Novu godinu udaraju i veliki.


Nema komentara:

Objavi komentar