utorak, 29. studenoga 2016.

Kako odabrati pravu kombinaciju pribora- Okuma Solitron Feederi na moru
  

Dobar feeder štap je ključ uspjeha a u zadnje vrijeme svi renomirani proizvođači ribolovnog pribora poput Okume u svojem asortimanu nude barem jedan a obično i više modela takvih štapova u raznim verzijama.

Feederi se najčešće proizvode u dužinama 3,60 do 3,90 metara dužine, a u kompletu dolaze i dva do tri izmjenjiva vrha različite snage - gramaže. Vrhovi su različito obojani a snaga im je označena u brojkama od 0,5 do 4 oz-a, tj unce čija je vrijednost 28 grama. Klasični feeder štap poput Solitrona sastoji se iz tri dijela osnovnog blanka, te se na najgornji dio štapa dodaju različiti izmjenjivi vrhovi.
Solitronom se uz užitak love i male...

Feeder ima od 12 do 16 visoko kvalitetnih vodilica- obično jednostopnih te malo dužu dršku zbog lakšeg zabacivanja na veće daljine te bolju kontrolu ribe u drilu- borbi. Po akciji bi ih mogli podijeliti na dvije kategorije, parabolične koji se savijaju cijelom dužinom te modele s vršnom (semiparabolik) akcijom. Štapom parabolične akcije ugodnije je loviti ali feederima vršne akcije lakše je dalje i preciznije zabacivati, bolja je indikacija griza a kontriranje je brže i učinkovitije, a Solitron je štap koji ima najbolje i od jednog i od drugog. U feeder tehnici ribolova najčešće se koriste monofilne strune dok se upredene strune mogu koristiti u određenim situacijama kad treba ekstremno daleko bacati ili loviti na većim dubinama kada s upredenicom imate direktniji kontakt s ribom ili mamcima na dnu zbog njezine male ili nikakve istezljivosti. Mana upredenice je što ćete vjerojatno dobiti koju ribu više zbog bolje realizacije griza ali ćete više riba i izgubiti tijekom drila zbog njene krutosti.
i one malo veće ribe!!!

Od monofila birajte one koji imaju vrlo malu istezljivost i, po mogućnosti, neka budu tonući. Ta karakteristika vrlo je važna zbog bržeg potapanja najlona na većoj dubini a pogotovo kada vladaju loši vremenski uvjeti poput na moru sveprisutnog vjetra. Ako koristite obični monofil, možete ga odmastiti uz pomoć obične krpice i sredstva za pranje suđa pa će lakše i brže tonuti što će vam uvelike olakšati ribolov.



Nema komentara:

Objavi komentar