srijeda, 2. rujna 2015.

Zig rig montaže

Ako svedemo Zig montažu na najosnovnije dijelove, osim po dužini predveza, po ničemu se ne razlikuje od standardnih sistema koji se koriste u modernom šaranolovu. Iako se može vezati i na helikopter sistem i na tzv. in line olovo, Zig se najlakše zabacuje i najbolje ponaša montiramo li ga na safety clip montažu.

 Može se koristiti standardna šaranska tuba, ali, u zadnje vrijeme, lead core je nekako više došao do izražaja i češće ga se može vidjeti na štapovima većine šaranaša u Hrvatskoj. Niti s jednim, niti sa drugim izborom nećete pogriješiti. Na tubu ili lead core navučete clip za olovo s konusnom gumicom koja sprječava da olovo spadne s njega te uglavite vrtilicu u clip kako bi dobili polu- fiksni sistem. S time je većina posla gotova. Sada treba pričvrstiti predvez, a jedino na što morate obratiti pažnju je njegova dužina. Dužinu predveza određujemo ovisno o dubini vode oko spruda, otoka ili kakve druge interesantne pozicije gdje se odlučimo loviti. 

Ako je dubina oko tri metra, napravit ćemo predvez dužine dva i pol. Ili, ako je dubina gdje lovimo pet metara, predvez ćemo za početak staviti barem na četiri metra dužine. Ako se šarani ne javljaju neko vrijeme na zadanoj dubini, treba izvaditi sistem, skratiti ga ili produžiti- ukratko- igrati se dok ne pronađemo dubinu na kojoj ribe najbolje primaju. Tu taktiku možemo pojednostaviti ako koristimo više od jednog štapa, jer na svaki možemo staviti predvez različite dužine i nakon par grizeva vidjeti na koji smo imali najbolje rezultate.

Nema komentara:

Objavi komentar