utorak, 19. svibnja 2015.

Panulanje umjetnim mamcima „u pola mora“ 



 Dinamična i brza, panula koju vučemo u pola mora s vrlo malo ili bez ikakvog otežanja nudi nam dobru zabavu i veliki izbor lovine. S takvom panulom možemo loviti bilo kojeg raspoloženog grabežljivca koji se vrti u priobalju. Najčešće su to manji gofovi, lice, strijelke ili palamide a u ovom periodu godine vrlo čest gost je i brancin. A sada se ne love mali. Tu se nađu jedinke svih veličina ali najinteresantniji su veliki lukavci koji se uvijek drže na rubovima jata i, ono što je najvažnije- gladni su.

Brancine ćemo sada pronaći oko svih većih luka i lučica koje im nude zaklon i hranu u obliku plivarica koje na obalu istovaruju svoj ulov. Osim naseljenih mjesta, odlične pozicije su široke uvale u koje se sada počinju skupljati velika jata bugvi i gavuna koje će tu provesti cijelo ljeto. Prilikom izlaska na more ne morate toliko pažnje obraćati na položaj brakova i povlačenje mamca blizu dna jer se tu radi o aktivnim grabežljivcima koji se intenzivno hrane u svim slojevima mora. 
To prvenstveno vrijedi za lice i palamide koje ćemo često vidjeti kako raubaju po površini mora a vidite li takav prizor, odmah trebate isploviti jer to nisu ribe koje se dugo zadržavaju na istom mjestu. Prolazeći rubove luka i držeći se vanjskih lukobrana i uvala koje gledaju na otvoreno more, dobro je istovremeno povlačiti dvije panule na različitim dubinama. Ako očekujete samo ulov brancina i palamida, osnovnu špagu i najlon kao i fluorokarboski predvez slobodno možete smanjiti. Ali ako očekujete i ulov većih lica koje se u ovom periodu godine također motaju oko jata bugvi i iglica, zadržite se na istoj debljini pribora kao i kod lova zubataca. Da su lice prisutne obično saznate kada vam prva a onda, ako ste jako tvrdoglavi, i druga riba u kratkom periodu sve potrga. 
Za razliku od ribolova zubataca kada kočnica mora biti stegnuta na jačinu drila- borbe s ribom- u ovoj vrsti panule toplo vam preporučamo da imate uključen slobodni hod špule.
 


Nema komentara:

Objavi komentar