petak, 28. ožujka 2014.

Noćna gerila sa light range fishing varaličarenjem

Kada noć uzme maha, u priobalje počnu dolaziti šaruni i ušate, a brancini tek kreću u pohod na sitnariju. Možete loviti na svakom mjestu koje vam se učini dovoljno interesantnim, no, uvjerljivu pobjedu odnose pozicije s jakom javnom rasvjetom poput velikih lučkih molova i lukobrana te trajektnih pristaništa. Na svjetlo se skupljaju sve vrste planktona, za njima dolaze gavunčići, sitne bugvice i ušate dok se u tami iza njih kriju samo gladne žute oči.Takva mjesta kriju jednu malu zamku- nahrupi li horda gladnih ribiča na mol i pogleda preko ruba da vidi da li su brancini u blizini, smatrajte da je ribolov gotov. Riba će
vas skužiti i otići u dubinu. Tada tiho dođite do mola, pazite da vam sjena ne proviri preko ruba, i zabacite silikonce na laganim jig glavama u mrak. Nemojte ih puštati do dna nego pustite da potonu metar, dva i odmah počnite s povlačenjem. U prvim zabacima se najbolje pokazalo konstantno povlačenje s kratkim pauzama a ako to ne upali, živčano poskakivanje sa silićima na težim jig glavama u pola mora. Ako su brancini u blizini, griz slijedi u prvim zabacima. Ribu pokušajte izvaditi što tiše i odmah nastavite s ribolovom. Najbolje su se pokazale silikonske jeguljice na jig glavama teškim 5 grama i živčanim vođenjem u pola mora. Osim brancina, riba broj jedan za light spin tehniku je šarun. Ovaj simpatični prožderuh napada sve što mu se učini jestivim a nije veće od njega samog. Osim te, za nas ribiče interesantne osobine, šarun ima još  jednu veliku prednost a to je da lovi u jatima. Kako noć odmiče, jata šaruna se pojavljuju bliže obali a jedini problem koji moramo riješiti je pronaći na kojoj se dubini jato trenutno zadržava. Kao mamac su se i opet najbolje pokazali manji silikonci u obliku jeguljice ili ribice sa malim repićem koji ne radi preveliku vibraciju. U početku, najbolje je krenuti bacati varke na jig glavama težine 5-7 grama. S težim glavama ćete brže pretraživati slojeve mora i prije stići do dna gdje se u početku noći šaruni najčešće i zadržavaju. 
Grizevi se najčešće događaju u propadanju varalice a na štapu se očituju kao lagani kvrcaj koji se osjeti na vrhu. Fora je u tome da kada jednom pronađete na kojoj su dubini, odaberete odgovarajuću (lakšu ili težu) jig glavu koja će relativno brzo doći do dubine gdje se jato nalazi, a opet, neće prebrzo proći kroz taj sloj mora. Tu su se odlično pokazale multicolor upredenice koje su označene drugom bojom svakih pet ili deset metara i preko kojih ćete osjetiti svaki, pa i najmanji dodir varke sa ribom ili podvodnom preprekom. Ako ne dobijete griz sve do dna, počnite ravnomjerno namatati i povremeno trzati vrhom štapa prema gore svako malo radeći kratke pauze puštajući silikonca da opet slobodno tone. Kada ih pronađete, držite varku na toj dubini i vodite je što sporije radeći kratke trzaje iz zgloba sve dok je ne napadnu. Kada prestanu gristi, to ne znači da su otišli nego su promijenili sloj mora i cijela igra može ponovo početi. Uglavnom se s početkom noći drže dublje a kasnije ih se može loviti i pod samom površinom, čak i na viđeno, jer odaju svoje prisustvo pljuskanjem po površini u napadu na gavune i drugu sitnu ribu. Iako mali, vrlo su borbeni i gušt ih je drilati na lagani pribor.

Nema komentara:

Objavi komentar