srijeda, 15. siječnja 2014.

SISTEMI ZA RIBOLOV NA POSTAVU


Ako mislite loviti sparide poput fratara, arbuna i sitnije ribe poput modraka i bugvi, najbolje je koristiti fiksnu varijantu sistema s olovom na kraju montaže gdje mamac zapravo ne leži na dnu nego se nalazi neposredno iznad. U slučaju lova u područjima prošaranima travom, pokušamo složiti tako da najdoljnja udica bude na rubu trave dok će druga sigurno biti iznad nje kako bi mamac bio što uočljiviji. Na taj način ribe će ga moći lakše primijetiti ili locirati pomoću mirisa a udica se neće zakačiti za razne vrste zadjeva na dnu ili zapeti i zapetljati se u travu. Iznad olova ne dolazi samo jedan nego više bočnih predveza naslaganih u pravilnim razmacima. 

Prilikom izrade montaže bitno je pravilno odrediti duljinu između doljnje udice i olova s obzirom na zadjeve ili travu a to možete odrediti samo tehnikom pokušaja i pogreške. Obično se ta razdaljina kreće od dvadesetak do pedesetak centimetara. Za slaganje tih sistema možete koristiti trostrane vrtilice ili prame vezati direktno za osnovu, ali nama su se najbolje pokazale dvostrano bušene plastične perlice- tzv „techni sphere“.

One su simetrično probušene u „X“ tako da kroz jednu rupicu progurate osnovu a s druge strane dolazi predvez. Za osnovu gdje se slažu perlice se najbolje pokazao fluorocarbon debljine 0,30 do 0,40 mm dok se za prame obično (ali nije pravilo) koriste manji promjeri fluorocarbona- od 0,25 do 0, 30 milimetara.



 Koriste se udice veličine od 14 do 1/0 ovisno o veličini očekivanog ulova a možete staviti i par različitih veličina krenuvši s najvećom udicom na kraju sistema gdje očekujete krupne sparide pa do najmanje na najvećoj udaljenosti od dna gdje obično grizu manje bugve i ušate.

Nema komentara:

Objavi komentar