petak, 15. studenoga 2013.

4 ASA I JEDAN JOKER SPASILI RIBOLOV


Planirani produženi vikend tijekom blagdana Svi sveti i ove je godine bio prilika da se skokne do Tisnog i da se na poznatim poštama oko otoka Murtera iz čamca love lignje, jedne od najvećih delicija našeg Jadrana. Nažalost vremenske prilike nisu podržavale taj plan a naša je pasara ostala čvrsto vezana u lučici sigurna od olujnog juga. Naravno nismo se dali pokolebati u našem naumu da nešto ulovimo a 4 asa iz rukava (prtljažnika) i jedan Jocker spasili su naš vikend i omogućili nam super zanimljiv ali i prilično uspješan ribolov.
I dok sam s karakteristikama Savagear MPP Soft Lure štapa akcije 3-16g i dužine 244cm bio već upoznat i izabrao ga kao svoj izbor No.1 za ribolov lignji i sipa s kraja nova me Okumina RTX 30 rola u potpunosti oduševila a poglavito zbog dvije najbitnije karakteristike; izuzetno male težine i savršenog slaganja upredenice. U kombinaciji s laganim Soft Lureom RTXica je bila pravi melem za moju ruku i nakon nekoliko sati ribolova nisam osjećao umor.
Romanov poker aseva razlikovao se samo u odabiru štapa gdje je on prednost dao nešto „moćnijem“ Okuminom Squid Hackeru (255cm za upredenice PE 0.6 -1.5 i skosavice od 2.5 – 4.0) s kojim je mogao postizati veće daljine bacanja i na taj način pokriti veći dio terena.
Treći as u kompletu bila je Gosen Egi Bito multikolor upredenica oznake 1.0 namijenjena upravo Egi tehnici ribolova lignji i sipa s kraja. Savršeno namotana na RTXicu unatoč jakom vjetru ova se upredenica jednostavno nije htjela zamrsiti, zapeti za prvu vodilicu ili na bilo koji drugi način pokvariti ribolov. Multikolor rozo-bijela boja u uvjetima bez svjetla dodatno je olakšavala prezentaciju i vođenje skosavica.
Četvrti as (u adutu) svakako je bila Kanji Pro Spec 2,5 skosavica u boji br.13-Orange Cedar Red koja nam je na pozicijama u uvalama s vanjske strane Murtera (Sv.Nikola i Kosirina) u uvjetima bez mjeseca i uz vrlo malo umjetnog svjetla osigurala više nego dobar ulov.

Kada smo se zaželjeli drugog ribolova (čitaj: kada su lignje prestale primati) s Murtera smo se prebacili na Vodičku odnosno Tribunjsku rivu gdje smo iz prtljažnika izvukli Jockera u vidu 10cmetarskog Savagear Sandeel Sluga montiranog na Male Mustadove Jig glave od 3 i 5 grama koji se u velikim valovima koji su se razbijali o rivu pokazao kao neodoljiva varka za brancine, velike šarune, ušate, škrpune i pauke odnosno za sve što je plivalo u krugu tridesetak metara koliko smo mogli dostići kontra jakog juga. Iako su neki od ulova ostvareni i na druge SVG varalice (Saltwater Prey 80,Top Prey 80, Prey47 i 3D Prey...) ovaj se mali silikonac pokazao kao najbolji izbor jer smo osim ulovljenih riba imali i velik broj grizeva, napada, pračenja ali i otpadanja ulova uslijed velikih valova, veličine ribe….ali i lijenosti kada je u pitanju upotreba podmetača koji je u ovakvom ribolovu definitivno neizostavni dio opreme.
U svakom slučaju kada vas slijedeći puta veliko jugo spriječi da isplovite ne očajavajte nego pravac na rivu s vaša 4 asa i ponekim Jockerom!



Nema komentara:

Objavi komentar