petak, 21. studenoga 2014.

Kako loviti jesenske sipe sa Kanji skosavicama


Uobičajeno je da se sipe u studenom zadržavaju u dubljem moru i nema ih uz obalu no, zbog učestalih južina i, za ovo doba godine vrlo visoke temperature mora, sipe se jako dobro love duž cijele obale. Početak ove neuobičajene jesenske sezone sipolova je dao iznenađujuće dobre rezultate i siguran sam da će se tako i nastaviti i kroz cijeli studeni kao i početak prosinca a kulminacija bi mogla biti tijekom Studenog, pa je najbolje da krenete na more u potragu za ovom jadranskom poslasticom. 

Kanji Clicks modeli pokrivaju sve uvjete s kojima se današnji sipolovci mogu susresti. Osim što se mogu koristiti u priobalnom sipolovu i lignjolovu, Kanji proizvodi su se pokazali vrlo lovni i u tehnikama lova glavonožaca iz plovila. Prije svega tu mislimo na panulu sa dodatnim otežanjem poput olova čuvara gdje su rezultati bili vrlo dobri, a još bolje se pokazala tehnika polaganog driftanja bez paljenja motora. Tom tehnikom možete prevariti i najopreznije lignje i sipe koje su se prestale hraniti nakon najboljeg perioda- sumraka. S obale se ipak lovi malo drugačije-nakon zabacivanja,  počinjemo s laganim okretanjem ručice bez puno cimanja vrha štapa. Kada smo povukli skosavicu kojih pola metra, stanemo i pustimo je da opet potone. Odličan je trik da skosavicu par puta lagano cimnemo i dok tone, jer se sipa često baci na skosavicu čim krenemo s novim povlačenjem. Ovu radnju ponavljamo sve dok skosavicu ne dovučemo skroz do obale, te ponovno zabacimo u lepezi kako bi pretražili što više terena jer sipa je lijeni grabežljivac koji neće ganjati plijen koji joj se učini težak za uloviti ga. Ponekad se neće pomaknuti niti ako joj skosa prođe na svega pola metra od nje, ali ako joj prođemo dovoljno blizu, poklopiti će ga tijelom bez razmišljanja. 

Obavezno treba dobro gledati je li nam koja sipa dopratila skosavicu do obale jer su ponekad ćudljive i neodlučne i samo prate skosavicu.



Nema komentara:

Objavi komentar