četvrtak, 30. siječnja 2014.

Koje varalice odabrati za zimsko varaličarenje na moru




U panuli ili bacanju i povlačenju umjetnih mamaca s obale, razni vobleri ili teturavci i dalje su na našoj obali najzastupljenije vrste varalica. Oblikom tijela i bojom vjerno imitiraju male ribice a zbog ugrađenog „spojlera“- kljuna prilikom povlačenja teturaju sa strane na stranu. Takva akcija varalice vizualno izgleda poput prave ribe koja panično bježi kroz more a ujedno šalje i vibracije i zvuk kroz vodu upozoravajući grabežljivca na svoje prisustvo.

Opremljene su trokrakim udicama koje ne opraštaju nikakvu igru s mamcem pa će ribe često biti zakačene izvana. Obično se koriste izduženi plutajući modeli koji najviše podsjećaju na gavune ili male cipliće ili bugvice. Princip rada s njima je vrlo jednostavan. Zabacite na željenu poziciju i krenete s namatanjem role. S brzinom i načinima povlačenja poput stalnog cimanja vrhom štapa uvijek možete eksperimentirati.

 Ako vas muči teren pun konopa i ostalih vrsta zapinjača, odlučite se za jeftinije opcije silikonskih varalica koje svojom lovnošću ništa manje ne zaostaju za voblerima. Male imitacije ribica dugoljastog tijela i širokog repića koji radi i pri najsporijem povlačenju posebno su učinkovite u ribolovu s obale kada se lovi u propadanju, a mogu se primijeniti i ostale tehnike poput spinninga ili jigginga. Silikonci otežani težim jig glavama najbolje radi u jigging tehnici kada nakon zabačaja pričekamo da varalica padne na dno i u pauzama je potežemo špicom štapa prema gore. Varalica poskakuje iznad dna a držeći strunu napetom osjetimo kada je olovna glava ponovo taknula dno. To radimo u pravilnim intervalima a grizevi se najčešće događaju u dizanju ili dok varalice tonu vračajući se na dno.

 Nalazi li se u blizini proždrljiva pirka, kanjac ili pauk, neće im moći odoljeti. To izazovno djeluje i na jata šaruna i ušata a tim načinom vođenja silikonca pretražujemo sve slojeve mora. 

Nema komentara:

Objavi komentar