utorak, 29. studenoga 2016.

Kako odabrati pravu kombinaciju pribora- Okuma Solitron Feederi na moru
  

Dobar feeder štap je ključ uspjeha a u zadnje vrijeme svi renomirani proizvođači ribolovnog pribora poput Okume u svojem asortimanu nude barem jedan a obično i više modela takvih štapova u raznim verzijama.

Feederi se najčešće proizvode u dužinama 3,60 do 3,90 metara dužine, a u kompletu dolaze i dva do tri izmjenjiva vrha različite snage - gramaže. Vrhovi su različito obojani a snaga im je označena u brojkama od 0,5 do 4 oz-a, tj unce čija je vrijednost 28 grama. Klasični feeder štap poput Solitrona sastoji se iz tri dijela osnovnog blanka, te se na najgornji dio štapa dodaju različiti izmjenjivi vrhovi.
Solitronom se uz užitak love i male...

Feeder ima od 12 do 16 visoko kvalitetnih vodilica- obično jednostopnih te malo dužu dršku zbog lakšeg zabacivanja na veće daljine te bolju kontrolu ribe u drilu- borbi. Po akciji bi ih mogli podijeliti na dvije kategorije, parabolične koji se savijaju cijelom dužinom te modele s vršnom (semiparabolik) akcijom. Štapom parabolične akcije ugodnije je loviti ali feederima vršne akcije lakše je dalje i preciznije zabacivati, bolja je indikacija griza a kontriranje je brže i učinkovitije, a Solitron je štap koji ima najbolje i od jednog i od drugog. U feeder tehnici ribolova najčešće se koriste monofilne strune dok se upredene strune mogu koristiti u određenim situacijama kad treba ekstremno daleko bacati ili loviti na većim dubinama kada s upredenicom imate direktniji kontakt s ribom ili mamcima na dnu zbog njezine male ili nikakve istezljivosti. Mana upredenice je što ćete vjerojatno dobiti koju ribu više zbog bolje realizacije griza ali ćete više riba i izgubiti tijekom drila zbog njene krutosti.
i one malo veće ribe!!!

Od monofila birajte one koji imaju vrlo malu istezljivost i, po mogućnosti, neka budu tonući. Ta karakteristika vrlo je važna zbog bržeg potapanja najlona na većoj dubini a pogotovo kada vladaju loši vremenski uvjeti poput na moru sveprisutnog vjetra. Ako koristite obični monofil, možete ga odmastiti uz pomoć obične krpice i sredstva za pranje suđa pa će lakše i brže tonuti što će vam uvelike olakšati ribolov.



četvrtak, 24. studenoga 2016.

SG Weedless jighead
Brancine se često može zateći u priobalju kako se okreću oko velikih grota i kamenja skupljajući nešto s dna – njihovu omiljenu poslasticu – kozice i rakove. Poznato je da brancini obožavaju kozice, ali manje je poznato da bez pardona jedu i druge male ribice u priobalju za koje se misli da inače ne služe kao njegova hrana. 

To se posebno odnosi na glavoče i ostalu „siću“. Idealan način prezentacije varalice da se ponaša poput malih račića ili sporih ribica u priobalju je korištenje weedless jig glava. Tu se na okrugloj ili konusnoj jigg glavi u produžetku nalazi worm udicu na koju montiramo silikonac. Skakućući s takvom montažom po dnu, glava kucka po kamenčićima privlačeći brancine dok silikonac svaki put ostane u okomitom položaju i nakon toga polako pada prema dnu savršeno glumeći kakvu neopreznu kozicu ili račića. S weedless jig glavama se lovi puno sporije nego s ostalim sistemima i stalno se pokušava održati direktan kontakt s dnom, a kako bi još manje zapinjali, najčešće vrh wormice plitko zabijemo u tijelo silikonca.



ponedjeljak, 21. studenoga 2016.

Savage Gear 3D Manic Crab
Kod ove „No action“  realistične Savagearove imitacije malog raka od mekanog silikona na prednjoj polovini tijela su dodana vrlo gibljiva kliješta sa po četiri nožice na svakoj strani tijela. 

To ovoj varki daje prednost pred ostalim sličnim varalicama namijenjenih svim vrstama sparida ali i brancina, pogotovo prilikom klasičnog jiganja uz dnu. Kada Manic Crab dođe do dna, na novoj SG Stand up glavi tijelo raka stoji prema gore dok se prilikom jiganja po dnu dvoja velika kliješta zavodljivo njišu privlačeći pažnju grabežljivica dok vire iz malih oblačića pijeska uzrokovanih doticajem jig glave s dnom. čak i kad s njom ne radimo baš ništa. S 3D Crabom bez straha se može loviti u najbistrijem moru kao i na ušćima u uvjetima manje vidljivosti zbog 2 vrlo lovne koloracije te u jednoj univerzalnoj veličini od 2,5 cm.  


Okuma rola RTX 55-elegantni i lagani stroj za teški ribolov

Ekstremno lagani C-40X karbonski okvir RTX 55-icu čine jednom od najlakših varaličarskih rola na tržištu a ovaj model teži samo337 g s jačinom kočnice od 9.0 kg.
 Karbonska vlakna u tom materijalu izdužena su i dodatno ojačana automatski čineći tijelo i rotor ove role puno kompaktnijim i jačim a ujedno i lakšim za razliku od ostalih velikih varaličarskih rola ove kategorije. U mehanizam role inkorporirano je 8 nehrđajućih ležajeva od kojih je jedan bespovratni. Cijeli mehanizam se pokreče uz pomoć patentiranog PEG-Precision Elliptical Gearing sistema koji podrazumijeva eliptične zupčanike koji omogućavaju bolji, finiji i precizniji rad role i odlično namatanje strune. Na rolu je montirana aluminijska dvo-tonska anodizirana špula a prijenos je 4,5:1.

petak, 18. studenoga 2016.


Savage Gear 3D Hybrid Pike

Na tvrdi prednji dio gdje se nalazi glava i dvije trećine tijela montira se silikonski rep koji dolazi u dvije verzije: 

klasični „paddle“ tail za brže povlačenje ili panulu te veliki twister rep koji služi za stvaranje jake vibracije i radi čak i pri ultra sporom povlačenju koje posebno dolazi do izražaja u zimskom ribolovu. 3D Hybrid pike dolaze u dvije veličine- 17 cm težine 45 g koja je opremljena s jednom trokukom veličine 1 te u 25 cm težine 130 g koja je opremljena s dvije trokuke veličine 2/0 i 1/0 na posebnom-patentiranome sistemu na žici koja se utisne u tijelo varke i koja se oslobađa u trenutku griza kako bi realizacija bila još bolja. Uz realistične boje koje su savršena kopija naših štuka te u kričavim varijantama koje bude „trigger“ instinkt kod velikih grabežljivaca (prije svega štuke)- 3D Hybrid Pike je ozbiljna varalica za ozbiljne ribe.


srijeda, 16. studenoga 2016.

Teleskopske drške i obruči podmetača za ribolov sa obale
Za svaki ozbiljniji ribolov koji se odvija s obale, potreban je i dobar podmetač. U ribolovu tankim predvezima na oboritu ribu ili u lovu glavonožaca skosavicama, bez podmetača se niti ne ide na more.

 Za ribolov s visokih molova ili kamenite obale, potrebna je duga ručka sa manjim obručem podmetača kako sve zajedno ne bi bilo preteško za rukovanje. U ponudi firme Olivari možete naći Ron Thompson i Mosella aluminijske i lagane grafitne teleskopske drške dužine 2, 3 i 3,5 metra i navojem na kraju gdje se pričvrščuje okrugla glava podmetača.
 Najstandardnija i najtraženija LQ-ova je napravljena od laganoga aluminija a za one izbirljivije, tu su i Greysove glave u dvije veličine i četiri vrste sa gumiranom mrežicom. Odlični kompleti koji se mogu koristiti cijele sezone.

utorak, 15. studenoga 2016.

Gdje i kako koristiti Kanji skosavice

 Iako su Kanji Clicks i Clicks Pro Spec japanske skosavice po obliku klasični „Egi“ modeli koji se najčešće koriste u lignjolovu s obale, postoji cijeli niz načina, taktika i tehnika kako se ove vrhunske skosavice mogu koristiti.

 Ubojite u lignjolovu sa obale na klasični stil povlačenja kako se lovi na cijeloj našoj obali, sa većim modelima poput 3.0 Deep modela u Pro Spec seriji ili 3.0 i 3.5 veličinama u Clicks seriji, mogu se koristiti i na dubljim terenima koji se nalaze dalje od obale gdje su jednako uspješne same ili na montaži s olovom- popularnoj „drop shot“ verziji. Naravno, manji modeli i jedne i druge serije su ubojiti u priobalju a s obzirom na ogromnu paletu modela, veličina i boja, Kanji skosavice pokrivaju sve uvjete s kojima se današnji lignjolovac može susresti. Osim što se mogu koristiti u priobalnom lignjolovu, Kanji proizvodi su se pokazali vrlo lovni i u tehnikama lignjolova iz plovila. Prije svega tu mislimo na panulu sa dodatnim otežanjem poput olova čuvara gdje su rezultati bili vrlo dobri, a još bolje se pokazala tehnika polaganog driftanja bez paljenja motora. Tom tehnikom možete prevariti i najopreznije lignje koje su se prestale hraniti nakon najboljeg perioda- sumraka. 

Najmanji modeli poput Clicksa 2.0 i 2.5 savršeno su izbalansirani i stajati će u vodoravnom položaju i kada se montiraju na standardni sistem za ribolov skosanjem iz barke sa korištenjem peškafonda ili olova s vrtilicom na kraju osnovnoga najlona. Jedna od najlovnijih varijanti u lignjolovu iz plovila, bilo usidrenoga ili u polaganom driftu, korištenje je većeg modela poput Pro Spec 3.0 deep koji se zabaci štapom niz kurenat i pusti se da slobodno pada i pretražuje sve slojeve mora dok se na drugom štapu koriste standardni sistemi. Upravo ovom tehnikom, Kanji vam uvijek može donijeti bonus ulov i, prije svega pomoći vam da pronađete u kojem se sloju mora lignje ili sipe u tom trenutku nalaze. 

ponedjeljak, 14. studenoga 2016.

Zimski grgeči na Savage Gear Sandeel Curltails i Pro Grub silikonce

Zima dolazi a s njom i najbolje vrijeme za krupne grgeče. Sada se povlače u zimovnike i „druže“ se sa ostalom bijelom ribom s kojom dijele teritorij. Krupni i debeli zimski grgeči zahtijevaju i mamce koji će ih zainteresirati kako bi ih smazali u jednom zalogaju bez puno muke. Ne treba se ustručavati i treba bacati velike silikonce koji grgečima moraju predstavljati krupan zalogaj do kojeg će doći bez previše muke. Upravo dugi lelujavi rep SG Sandeel Curltaila ostavlja „mekanu“ vibraciju i dojam živog mamca kojemu ni morski ni slatkovodni predatori ne mogu odoljeti! Curltailovo mekano silikonsko tijelo trpi sve načine montaža, bilo da se radi o klasičnoj otežanoj jig glavi s udicom, weedless montaži ili spajanju sajle ili fluorokarbona s trokukama.

 Ove varalice dolaze u veličinama od 7, 10 i 14 cm u 3 odlične boje. SG Pro Grub je u stvari „boostana“ inačica legendarnog LB Gruba koji je bio „smrt“ za štuke, smuđeve i ostriže. Uz par detalja poput ušpricanog glittera u silikonu, sitnih rebara na korijenu repa te još mekšem repiću, Pro Grub je definitivno jedan od najboljih twistera na hrvatskome tržištu. Dolazi u u četiri boje i u veličini od 8,5 cm.