petak, 26. veljače 2016.

House of Carp plutajuće spužvice
Kao novitet za 2016.godinu, House of Carp je na tržište izbacio i seriju plutajućih spužvica i cilindričnih štapića u crnoj boji. Za sve popularniji Zig šaranski ribolov, crna se pokazala kao jedna od najzahvalnijih i najlovnijih boja. Ove spužvice se mogu koristiti kao solo mamac, kao dodatak iznad boile ili partikla kako bi balansirali mamac ili kao štoper koji se stavlja na dlaku. Uz crne spužvice, novitet su i Zig Foam Nugget spužvice koje dolaze u pet različitih boja (crna, žuta, narančasta, crvena i zelena).

četvrtak, 25. veljače 2016.

Okuma Inspira Spinning Reel
Kao jedan od najjačih Okuminih aduta za 2016. u Hrvatsku stiže dugo očekivana poslastica za sve morske i kontinentalne varaličare-Okuma Inspira. Ekstremno lagani C-40X karbonski okvir Inspiru čine jednom od najlakših varaličarskih rola na tržištu a modeli 30 i 40 teže samo 210 i 258 g s jačinom kočnice do 3 i 6 kg. Karbonska vlakna u tom materijalu izdužena su i dodatno ojačana automatski čineći tijelo i rotor ove role puno kompaktnijim i jačim a ujedno i lakšim za razliku od ostalih varaličarskih rola te kategorije. U mehanizam role inkorporirano je 8+ 1 nehrđajućih ležajeva od kojih je jedan bespovratni. Cijeli mehanizam se pokreče uz pomoć patentiranog PEG-Precision Elliptical Gearing sistema koji podrazumijeva eliptične zupčanike koji omogućavaju bolji, finiji i precizniji rad role i odlično namatanje strune. Na rolu je montirana aluminijska dvo-tonska anodizirana špula a novitet po kojem se Inspira odvaja od drugih na tržištu su Cyclonic Flow Rotor sistem te Centrifugal Disc Bail. Zbog prvog sistema se rola puno brže suši u startu spriječavajući pojavu korozije dok se zbog centrifugalnog sistema preklopnika role preko ležaja preklapanje odvija puno brže i lakše a roli se znatno produžuje radni vijek.

utorak, 23. veljače 2016.

X spot šaranska spod i marker rola
Dugo očekivani Okumin spod i marker „radni stroj“ napokon će se naći i na hrvatskom tržištu. Ova moderna šaranska bacačka rola u sebi sadrži multi disk sustav kočionih ploča tretiran vrhunskim japanskim mazivima.Uz 2 kuglična ležaja od nehrđajućeg čelika i 1 Quick-set bespovratni valjkasti ležaj u sebi sadrži i worm shaft sustav prijenosa preko strojno obrađenih zupčanika. Tu su još neki aduti poput LCS kontrole najlona zbog kojega savršeno sjedne na špulu prilikom namatanja ili RES II kompjutorski izbalansiranog rotora. Prijenos X-Spota je 5,1:1 sa aluminijskom špulom koja ima kapacitet od 430m strune debljine 0,35mm. Vrlo važno- na špuli se kao bonus nalaze i tri line clipa radi lakšeg označavanja markiranih mjesta i preciznog hranjenja raketom a super brza kočnica omogućuje lako i brzo markiranje.

ponedjeljak, 15. veljače 2016.

SAVAGE GEAR SANDEEL LIGHT RANGE FISHING KIT ZA ZIMSKE GRGEČE
Velik je broj vrsta koje se mogu uloviti na manje varalice a najčešći zimski ulovi na manjim vodama su grgeči. 
Sa sobom je dovoljno ponijeti lagani špinerski štap i kutiju sa hrpom malih varalica poput onih iz Savagear Sandeel Light Range Fishing kita gdje se nalaze i Sandeel i Sandeel Slug varijante u ultra light varijanti. U prvoj varijanti jeguljica na kraju ima „lopaticu“ kao klasični silikonci i rad idealan za klasično varaličatrenje i panulu dok u ravnoj varijanti repa ova mala jeguljica odlično radi i u povlačenju i u propadanju. U pakiranju se nalazi 20 silikonaca u 5 raličitih boja a komplet je zaokružen i sa 5 prepoznatljivih špičastih sandeel jig glava u raznim bojama. Ove varalice su univerzalci koji u rukama iskusnih špinera love sve vrste grabežljivaca ne samo u kontinentu nego i na moru. 

petak, 12. veljače 2016.

Okuma Salina Seaspin štapovi za light jigging
Za sve popularniju tehniku ribolova malim jigovima s obale ili iz čamca, Okuma iz svog asortimana nudi seriju štapova koji su kao stvoreni za klasično varaličarenje ali i shore jigging. 

 Brze akcije, serija Salina Seaspin daje odlične bacačke performanse a najviše dolazi do izražaja kontrola varalice. Na vrhu se osjeća svaki, pa i najmanji doticaj jiga sa dnom, preprekom poput trave posidonije ili udarom ribe. Upravo zbog toga mnogi su ga već odabrali za svog favorita i u klasičnom spinningu, kako sa obale tako i sa čamca.

Cijeli blank je mat crne boje a stražnji rukohvat je napravljen od tvrde EVA spužve iz dva dijela kao i kod većine današnjih modernih štapova. Prednji rukohvat je također napravljen iz spužve i pruža odličan „grip“ osjećaj prilikom ribolova. Iako lagan, salina Seaspin je vrlo žilav štap koji pruža vrlo dobru mogućnost kontrole kako lakših tako i težih jigova uz vrlo malo napora. Tome najviše doprinosi mekani vršni dio štapa sa žilavim i jakim doljnjim dijelom koji omogućuje savršenu prezentaciju. 

Blank je opremljen s  dvostopnim saltwater vodilicama namijenjenima ribolovu sa upredenicama dok je držač role  karbonski i posebno dizajniran za ovu seriju štapova sa Fuji gold label „kapama“. U ponudi su dostupni modeli u sljedećim dužinama i gramažama; 8' 10-40g, 9'6'' 15-45g i 10' 20-60g.

četvrtak, 4. veljače 2016.

Klizni sistem sa House of Carp hranilicom
Englezi vole zakomplicirati stvar s raznim sistemima, taktikama i tehnikama šaranolova ali ponekad je dobro držati se i one „Keep it simple“. Što jednostavnije, to bolje. Prvo se naveže kratki predvez dužine desetak centimetara na fluorocarbonu debljine 0,25 s običnim „knotless knotom“ tj, čvorom bez čvora. 

Osnovni najlon se direktno provuče kroz običnu „vikler“ hranilicu bez korištenja lead core-a ili tube što Vi i možete napraviti ako baš želite jer to sigurno neće škoditi. Mamci moraju biti plivajući ili barem balansirani. Koriste se male pop- up boilice promjera 8 ili 10 milimetara koje se na dlaku stavljaju solo ili u kombinaciji s jednim zrnom kukuruza šečerca. S time se dobije sistem i mamac koji će biti u vidnom polju šarana koji se približi hranilici zbog mirisa i sitnih čestica koje se šire iz nje dok se hrana počne polako otapati u vodi. Takvoj prezentaciji jednostavno ne mogu odolijeti. Osim šarana, u proljeće vas često mogu iznenaditi i veliki linjaci koji vole zagristi u ribolovu hranilicom pod granjem.
Udice za zimske ugore
Vrlo je jednostavan način selektiranja velikih ugora u ribolovu štapom i udicom s obale jer ugor nije ograničen finom prezentacijom i priborom poput drugih morskih vrsta tako da se ne treba previše zamarati s korištenjem malih udica jer bi ga možda velike udice smetale. 

Njemu je sasvim svejedno da li je mamac pred njim svjež ili nije, velik ili malen, živ ili mrtav- ako se nađe blizu njega, on će ga bez razmišljanja napasti i probati odvući u svoju rupu kako bi ga provario u miru. Tu dolazimo do željene selekcije malih ugora od velikih. Ako je manjim primjercima mamac prevelik, oni neće odustati od njega nego će ga gristi sa strane, gurati njuškom da ga namjesti u bolji položaj za gutanje što će se sve prenijeti na vrh vašeg štapa na obali. To karakteristično gurkanje vrlo je lako prepoznati. Preostaje vam nakon toga oštro zategnuti u slučaju da se vrh udice nalazi u ustima male ribe a ako ne, jednostavno ćete izvući sistem i prezabaciti ga. Za velike ugore nema prevelikoga mamca. Na slici vidite udicu veličine 4/0 i polovicu bugve. To je light verzija. Obično zabacujemo cijele bugve ili šarune od dvadesetak deka i udicama do 8/0 što ugoru od par kilograma ne predstavlja nikakav problem za progutati.