srijeda, 27. svibnja 2015.

Okuma Ceymar


Ovu Okuminu špinersku rolu odlikuje izuzetno mala težina i uski dizajn a grafitno tijelo i bočni poklopci ove role su otporni na koroziju. Ova rola, iako lagana, vrlo je izdržljiva sa  robusnom drškom od kovanog aluminija koja je crno anodizirana, s ergonomski oblikovanom drškom. Preklopnik role je od punog aluminija i otporan na habanje. 

U srcu ove Okumine role je Precision Elliptical Gearing sistem precizno rezanih mjedenih zupčanika elipsastog oblika za lagano i glatko namatanje najlona uz maksimalnu trajnost bez zapinjanja i preskakivanja špule sa stupnjem prijenosa od 5,0:1 do 4,5:1 za najveći model. Rotor joj je dodatno poboljšan RES II sistemom, sadrži kompjuterski izbalansiran uteg smješten u rotoru kako bi se postigla savršena izbalansiranost i izbjeglo podrhtavanje špule. Ručica i rotor ove role opremljeni su  sistemom Quick Set Antireverse koji fiksira ručicu role i onemogućava njeno nekontrolirano okretanje unatrag. Za ultra lagano namotavanje najlona tu je sistem 7BB+1RB a dostupna je u modelima C-30, C-40 i C-55.



ponedjeljak, 25. svibnja 2015.

Mustad dvostruke perlice za slaganje predveza namijenjenih dubinskome bulentinu

Kako se sistemi ne bi petljali dok tonu na veliku dubinu potrebno je staviti trostruku vrtilicu ili, još jednostavnije, dvostruku perlicu- popularnu techni spheru koja olakšava život svim morskim udičarima. Navežite tri predveza na dužini osnovnog monofila oko metar i pol te na početku navežite vrtilicu gdje ćete spojiti upredenicu a s druge strane stavite vrtilicu s kopčom gdje ćete spojiti olovo
 Kako bi navezali dobar sistem za veliku dubinu potreban vam je debeli monofil, dvostrane perlice, vrtilice, olovo te udice za morski ribolov


Provucite osnovni monofil debljine 0,50 do 0,60 kroz duži dio dvostrane perlice


Zavežite četverostruki čvor s jedne i druge strane dvostrane perlice


Zavežite udicu klasičnim čvorom te ostavite dužinu predveza oko 30 cm


Provucite najlon predveza kroz slobodni dio perlice


Na kraju predveza zavežite četverostruki čvor i odrežite ostatak


Stegnite čvor i uglavite ga na ulaz rupe u dvostranu perlicu


utorak, 19. svibnja 2015.

Panulanje umjetnim mamcima „u pola mora“ 



 Dinamična i brza, panula koju vučemo u pola mora s vrlo malo ili bez ikakvog otežanja nudi nam dobru zabavu i veliki izbor lovine. S takvom panulom možemo loviti bilo kojeg raspoloženog grabežljivca koji se vrti u priobalju. Najčešće su to manji gofovi, lice, strijelke ili palamide a u ovom periodu godine vrlo čest gost je i brancin. A sada se ne love mali. Tu se nađu jedinke svih veličina ali najinteresantniji su veliki lukavci koji se uvijek drže na rubovima jata i, ono što je najvažnije- gladni su.

Brancine ćemo sada pronaći oko svih većih luka i lučica koje im nude zaklon i hranu u obliku plivarica koje na obalu istovaruju svoj ulov. Osim naseljenih mjesta, odlične pozicije su široke uvale u koje se sada počinju skupljati velika jata bugvi i gavuna koje će tu provesti cijelo ljeto. Prilikom izlaska na more ne morate toliko pažnje obraćati na položaj brakova i povlačenje mamca blizu dna jer se tu radi o aktivnim grabežljivcima koji se intenzivno hrane u svim slojevima mora. 
To prvenstveno vrijedi za lice i palamide koje ćemo često vidjeti kako raubaju po površini mora a vidite li takav prizor, odmah trebate isploviti jer to nisu ribe koje se dugo zadržavaju na istom mjestu. Prolazeći rubove luka i držeći se vanjskih lukobrana i uvala koje gledaju na otvoreno more, dobro je istovremeno povlačiti dvije panule na različitim dubinama. Ako očekujete samo ulov brancina i palamida, osnovnu špagu i najlon kao i fluorokarboski predvez slobodno možete smanjiti. Ali ako očekujete i ulov većih lica koje se u ovom periodu godine također motaju oko jata bugvi i iglica, zadržite se na istoj debljini pribora kao i kod lova zubataca. Da su lice prisutne obično saznate kada vam prva a onda, ako ste jako tvrdoglavi, i druga riba u kratkom periodu sve potrga. 
Za razliku od ribolova zubataca kada kočnica mora biti stegnuta na jačinu drila- borbe s ribom- u ovoj vrsti panule toplo vam preporučamo da imate uključen slobodni hod špule.
 


ponedjeljak, 18. svibnja 2015.

Crafty Catcher Retro Range



Retro Range linija donosi neke od najuspješnijih, gotovo legendarnih proizvoda iz najranijih dana, sjedinjujući najbolje originalne sastojke s današnjim modernim pristupom proizvodnji i najkvalitetnije aditive i atraktore današnjice.
Osvježavajući svoju baštinu novim izgledom, stvorili su liniju provjerenih proizvoda koja uistinu objedinjuje 30 godina tradicije i legendarne ostavštine. Osim što dolaze u vrlo praktičnim „resealable“ vrečicama koje čuvaju vijek trajanja proizvoda čak i nakon što se pakiranje otvori, uz ove boile dolazi i malo pakiranje Pop up boilica koje se mogu koristiti u kombinacijama sa tom aromom mamca.

Carribean Coctail
Jedan od svevremenskih voćnih klasika na tržištu se pojavio krajem 1984. I odmah postavio visoke kriterije drugim proizvođačima svojim rekordnim ulovima. U ovoj legendarnoj boili miks je mješavina 6 klasičnih voćnih okusa koji su odgovorni za nebrojene količine ulovljenih riba  u svojoj originalnoj crvenoj boji. Zato smo i pustili u izradu originalni crveni Carribean iz osamdesetih na bazi mlijeka i ptičje hrane, izuzetno slatkog okusa i mirisa, baš kakav je bio 1984. - pravi omjer cijene i kvalitete.

ponedjeljak, 11. svibnja 2015.

Kanji na proputovanju kroz Istru- od Pule do Umaga u par slika...



 Sa obale...
 ili sa broda...

Kanji se u Istri pokazao kao idealna varka za sipolov i lignjolov čak i van sezone