četvrtak, 29. siječnja 2015.

SAVAGE GEAR CRAYFISH WEEDLESS WIDE GAPE HOOK

Worm i razne varijante weedless udica postale su neizostavni dio pribora svakog pasioniranog varaličara. Bilo da vam je ciljana riba bass ili ganjate štuke i smuđeve po „teškim“ terenima ribolov bez wormica je gotovo nezamisliv. 
Naravno da nije dovoljno imati samo udicu širokog luka i dugog vrata, najvažnije je da ona bude oštra i čvrsta, a upravo vam takav proizvod garantira Savage Gear. Ova Wide Gap verzija se na prednji dio silikonskih varalica montira uz pomoć federa koji se učvršćuje u nos varke. 
To omogućuje puno veću pokretljivost silikonca i konkretnije kačenje prilikom kontriranja. Osim toga, na luk udice montirano je i diskretno otežanje od tungstena što pruža mogućnosti montiranja i lova sa raznim vrstama silikonskih varalica poput rakova, no action silikonaca te širokog izbora ribolikih modela. S ovom kombinacijom udice sada sve nabrojane vrste mekanih varalica bez straha možemo voditi i kroz najveće zadjeve poput granja ili lopoča.


četvrtak, 22. siječnja 2015.

SA OCTANOM U ZIMSKO VARALIČARENJE NA MORU

Sa sobom je dovoljno ponijeti lagani špinerski štap i kutiju sa hrpom malih varalica i krenuli put odabranih pozicija i mnogih bezimenih molova koji se nalaze u zavjetrini a na koje na koje usput naiđete. Preko dana se u tim mjestima može vidjeti samo slaba aktivnost sitnije ribe, ali daleko važnije nam je dobro proučiti teren i naći potencijalno dobre pozicije za ribolov po noći. Naime, po danu se light spin tehnikom ribolovac može dobro zabaviti loveći samo pokojeg škrpuna, glavoče i paukove uz obalu ali prava akcija počinje tek s dolaskom mraka. 
Tada ostale vrste poput brancina ili strijelki dođu u priobalje a za takve situacije potreban vam je i kvalitetan štap brze akcije s kojim se nećete libiti krenuti u lov na takve predatore a Octana je upravo idealan izbor. Okumina serija štapova Octana spada među najbrže spin štapove na tržištu i nosi oznaku XX-fast. Blankovi su izrađeni od 36t IM9 karbona, vodilice su Seaguide zirkonium a držač role je specijalno dizajniran Fuji. Takvim perfomansama omogućuju ljubiteljima varaličarenja da s istim štapom mogu obavljati sve vidove i tehnike koje se primjenjuju u kontinentu kao i na moru- od lakšeg shore jigginga, ribolova površincima s dalekim zabačajima, jiganja gumenim varalicama uz dno kao i klasično varaličarenje na rijekama i jezerima. 
Ovi univerzalci dolaze u 5 modela- 210 cm akcije 5-20 g, 240 cm akcije 5-20 i 10-36 g, 255 cm akcije 10-40g i 270 cm akcije 5-20 i 10-35 grama.

petak, 16. siječnja 2015.



KAKO NAJLAKŠE NAVEZATI ASSIST UDICE NA SAVAGE GEAROVIM JIGOVIMA SA MUSTADOVIM UDICAMA I GOSENOVIM KEVLAROM










utorak, 13. siječnja 2015.

R.T. HERRING JIGGER VARALICE ZA MORE 

Prednost malih jigova je ta što su efikasni kako god ih povlačili, no postoji nekoliko tehnika koje se mogu isprobati kako bi skužili koje su u tome trenutku najbolje. Najklasičniji način povlačenja koji najprije isprovocira ribu je tzv. "zub pile". Kad varalica takne dno, lagano ju vrhom štapa odižemo da čini male amplitude. 

Brzina privlačenja i učestalost trzaja najviše ovisi o vrsti koju želimo uloviti, no može se reći da je lagano privlačenje bez prejakih trzaja najefikasnije za sparide. Ribe poput šarga, kantara ili arbuna će teško napasti varalicu ukoliko se ona ne kreće sporo. Druga tehnika koja je veoma efikasna npr, u lovu zubaca je brzi twitching sa jigovima gdje radimo duže i brže trzaje s kratkim pauzama u kojima će dental stići do varalice i napasti ju. Važno je zatvoriti preklopnik role čim varalica padne u more iz više razloga. 

Najviše zbog toga što možemo imati udarac ribe dok je varalica u propadanju, jer tada gubimo mogućnost pravovremene  i jake kontre, a u drugom slučaju zbog trbuha koji bi se u protivnom stvorio što nam uvelike onemogućava da pravilno vodimo naš jig. Ron Thompson metalni jigovi namijenjeni su upravo za ovakvu tehniku, za shore jigging sa strme morske obale kao i za klasični light jigging iz plovila. Specijalno razvijene za morski ribolov, ove metalne varalice mogu se koristiti i u klasičnom spinningu zbog svoje zavodljive akcije u propadanju u tzv. Spin-stop i go akciji. Vrhunske saltwater trokuke ulijevaju povjerenje i za veće ulove poput zubataca ili manjih gofova koji su redovan ulov u priobalnom jiganju ovom vrstom umjetnog mamca.

Herring jigger dostupan je u četiri težine; 21, 28, 40 i 60 grama te u pet atraktivnih boja.