petak, 21. studenoga 2014.

Kako loviti jesenske sipe sa Kanji skosavicama


Uobičajeno je da se sipe u studenom zadržavaju u dubljem moru i nema ih uz obalu no, zbog učestalih južina i, za ovo doba godine vrlo visoke temperature mora, sipe se jako dobro love duž cijele obale. Početak ove neuobičajene jesenske sezone sipolova je dao iznenađujuće dobre rezultate i siguran sam da će se tako i nastaviti i kroz cijeli studeni kao i početak prosinca a kulminacija bi mogla biti tijekom Studenog, pa je najbolje da krenete na more u potragu za ovom jadranskom poslasticom. 

Kanji Clicks modeli pokrivaju sve uvjete s kojima se današnji sipolovci mogu susresti. Osim što se mogu koristiti u priobalnom sipolovu i lignjolovu, Kanji proizvodi su se pokazali vrlo lovni i u tehnikama lova glavonožaca iz plovila. Prije svega tu mislimo na panulu sa dodatnim otežanjem poput olova čuvara gdje su rezultati bili vrlo dobri, a još bolje se pokazala tehnika polaganog driftanja bez paljenja motora. Tom tehnikom možete prevariti i najopreznije lignje i sipe koje su se prestale hraniti nakon najboljeg perioda- sumraka. S obale se ipak lovi malo drugačije-nakon zabacivanja,  počinjemo s laganim okretanjem ručice bez puno cimanja vrha štapa. Kada smo povukli skosavicu kojih pola metra, stanemo i pustimo je da opet potone. Odličan je trik da skosavicu par puta lagano cimnemo i dok tone, jer se sipa često baci na skosavicu čim krenemo s novim povlačenjem. Ovu radnju ponavljamo sve dok skosavicu ne dovučemo skroz do obale, te ponovno zabacimo u lepezi kako bi pretražili što više terena jer sipa je lijeni grabežljivac koji neće ganjati plijen koji joj se učini težak za uloviti ga. Ponekad se neće pomaknuti niti ako joj skosa prođe na svega pola metra od nje, ali ako joj prođemo dovoljno blizu, poklopiti će ga tijelom bez razmišljanja. 

Obavezno treba dobro gledati je li nam koja sipa dopratila skosavicu do obale jer su ponekad ćudljive i neodlučne i samo prate skosavicu.



srijeda, 19. studenoga 2014.

Kanji Accel Jerkovi u akciji sa palamidama
Ako ste zaljubljenik u morski ribolov i ako volite provoditi sve svoje slobodne trenutke na moru, ribolov lakšom panulom je vrhunski doživljaj koji se može usporediti s bilo kojom atraktivnom vrstom ribolova na Jadranu koju ste do sada doživjeli. Kako bi se čovjek pripremio za takav ribolov i potjeru palamida ispod jata galebova na otvorenome moru potrebna je dobra priprema pribora.
 Osim kvalitetnog štapa i role, najviše pažnje treba posvetiti izboru lovnih varalica u koje možete imati dovoljno povjerenja da će ih pučinski grabežljivci napasti tijekom svakog prolaza iznad jata koje udara po uspaničenoj sitnoj ribi. Varalica koja nam se u zadnje vrijeme pokazala kao pun pogodak i u koju smo stekli puno povjerenje tijekom ribolovnih izleta u ribolov brancina, lica i strijelki, opet se pokazala i dokazala i tijekom lova na velike palamide koje su preplavile priobalje u svom jesenskome „điru“ i pohodu na plavu ribu. Accel Jerk je dužine 11cm, težine 15.7g i opremljen je Cultiva ST -36BC trokukama a maksimalna dubina zaranjanja mu je do 2 m dok se prosječna kreće od 0.9 do 1.2 metra čak i prilikom dosta brzog povlačenja u lovu borbenih i brzih palamida.      

petak, 7. studenoga 2014.

Savage Gear LRF-Light Range Fishing štapovi


LRF serija štapova izvorno 
je namijenjena za sve popularniji light rock fishing kao i za korištenje u klasičnom ultra light stilu ribolova te lignjolovu. LRF-ovi svojom akcijom pokrivaju sve tipove modernih varalica, od klasičnih voblera pa sve do mini jigova i mikro silikonaca. Grgeči i pastrve ili brancini i manje lice- sa LRF-ovima su mogućnosti ulova neograničene. Svi su vrlo brze akcije sa crveno- bijelim vrhom za bolju indikaciju griza a dolaze u četiri modela: 0-5 g u dužini 198 cm, 0,5-7 g u dužini 210 cm, 5-12 g u dužini od 226 cm te 2-10 g u dužini 244cm.







četvrtak, 6. studenoga 2014.

SAVAGEAR MPP SPIN ŠTAPOVI (MULTI PURPOSE PREDATOR)
Multi Purpose Predator rods je nova serija Savagear- ovih štapova koji su namijenjeni svim vrstama i vidovima slatkovodnog i morskog varaličarenja. Uz prepoznatljiv dizajn sa Savagear logom, ova serija štapova izašla je kao produkt field testera koji su ga testirali u svim mogućim i nemogućim ribolovnim uvjetima diljem Europe i Amerike. MPP je zamišljen u par verzija koje će zadovoljiti i najizbirljivije varaličare koji vole imati par različitih štapova koji se mogu prilagoditi različitim vidovima varaličarskih tehnika.

U Soft lure verziji, MPP je napravljen od izuzetno laganog karbonskog blanka namijenjenog  prvenstveno postizanju izuzetne daljine bacanja a da pritom zadržava perfektnu akciju za borbu sa pastrvama, smuđevima ili brancinima kod ribolova sa tankim upredenicama. Još jedan adut je i ultra brza akcija ove serije koja omogućuje brzo i efikasno kontriranje ribe uz pojačanu realizaciju grizeva. Drška je kompletno napravljena od japanske tvrde EVA spužve, držač role je originalni SG Gold Label DPS R/S a vodilice su kvalitetne SIC. Model duljine 2,51 m, gramaže od 3-16 g idealan je za lov neotežanim silikoncima montiranima na worm udice ili za UL verziju varaličarenja s malim jig udicama. Jači model, od 7-23 g iste dužine poslužit će za Dropshot montaže ali i za standardno jiganje manjim gumama u potrazi za smuđevima ili brancinima dok je najduži model duljine 2,70m i gramaže od 10-30g namijenjen dalekim izbačajima gumenjaka kao i manjih voblera koje treba daleko i precizno plasirati na inače nedostupna mjesta.   


U Predator spin verziji, MPP je napravljen od laganog i vrlo čvrstog karbonskog blanka namijenjenog dalekim i preciznim zabačajima ozbiljnijih varalica i borbu sa velikim grabežljivcima poput štuke, smuđa ili soma. Kao i kod Softlure serije, i kod Predator Spina je drška kompletno napravljena od japanske tvrde EVA spužve sa SG Gold Label DPS R/S držačem role dok su na blank namotane kvalitetne SIC vodilice. Model duljine 2,44 m i preporučene gramaže bacanja do 50 g univerzalac je predviđen za „srednje“ teški ribolov s kojim se mogu loviti štuke i boleni s obale, ali i jigati smuđevi iz čamca. Srednji model iste dužine i preporučene gramaže do 90 grama idealan je izbor za hardcore štukolovce koji vole osjetiti veliku varalicu na drugoj strani štapa. S njim se mogu bacati veliki vobleri, teški jigovi i metalne varalice, ali i jerkovi koji su u zadnje vrijeme sve popularniji. Najduži i najjači model dužine 2,74 m i preporučene gramaže bacanja do 120 g predviđen je za lovce koji su u potrazi za ribom života. Težine samo 232 grama i brze akcije, ovaj MPP će poslužiti za naše somolovce ili mladičare ali će se bez problema nositi u borbi sa nemanima sa Ebra ili velikih morskih grabežljivaca poput lica ili gofova. Na kraju samo možemo potvrditi zaključak Savagear-ovih inženjera- Designed by Anglers for Anglers.